I životi nerođenih su vrijedni

Ako barem 10 ljudi s tvoje Facebook liste prijatelja nije postavilo crne profilne slike i silovalo te BLM propagandom okupirajući kompletan news feed, trebao bi se zapitati kakvim si ti to ljudima uopće okružen. Možda rasistima?


Dok razmišljaš jesu li tvoji prijatelji s Facebooka rasisti ili ne, nastavi čitati o jednoj organizaciji koja to definitivno jest. Riječ je dakako o Planned Parenthood organizaciji – glavnoj, nadležno-odgovornoj za izvršavanje pobačaja u SAD-u.


Reproduktivna Prava Crnih Žena


Ta je organizacija organizirala Crnačku zajednicu Planned Parenthooda koja je osnovana s ciljem zaštite reproduktivnih prava Afroamerikanki. Pitaš li se možda kako se to štiti i osigurava pravo određene skupine žena, dok je to isto "pravo" trenutnim zakonom zajamčeno svim ženama? Odgovor je naravno, kao kod većine "neprofitnih organizacija", novcem.



Prije više od 10-ak godina na račun Planned Parenthooda krenule su optužbe za targetiranje pobačaja nad crnim ženama. Polemika je krenula nakon što su objavljene audiosnimke razgovora "potencijalnog donatora" s više djelatnica pozivnog centra sporne organizacije, a koje su sve potvrdile istu politiku Planned Parenthooda: prihvaćanje rasistički motiviranih donacija te vršenje selektivnih pobačaja.


Udruženju koje se naziva Black Mamas Matter Alliance (BMMA) (u slobodnom prijevodu: Udruženje "Crne Mame Vrijede"), a koje se bavi bijelačkom privilegiranosti u kontekstu reproduktivnog "zdravlja", bolje bi pristajao naziv Crne Mambe (Black Mambas).


Paradoksalno je i strašno odbojno govoriti o "zdravlju" majki u okviru brige Planned Parenthooda zato što se ono zapravo odnosi na ubojstvo djeteta u utrobi. Prikladniji naziv za ovu organizaciju bio bi Planirano Roditeljstvo d.o.o. za reproduktivne usluge. Neodoljivo me prijevod tog naziva podsjeća na termin tzv. "odgovornog planiranja" koji se sve više provlači po katoličkim krugovima, no to je već tema za neki novi blog. Korištenje pojma “zdravlje“ nije slučajno. Štoviše, taj pojam ima nevjerojatnu manipulativnu moć jer je ključna prekretnica u nametanju ove ideologije shvatiti da tek izvršenjem pobačaja majka ubijenog djeteta postaje mušterija zdravstvenog sustava.


Osvrćući se na spomenute snimke razgovora, nećakinja Martina Luthera Kinga Juniora, aktivistica dr. Alveda King, izjavila je:


Najočitiji provoditelj rasizma u SAD-u danas je Planned Parenthood, organizacija koju je osnovala eugeničarka Margaret Sanger i za koju je nedavno dokumentirano da je spremna prihvaćati novac za eliminaciju crnih beba.

Pobačaj - Crnački Genocid


Prema podacima "pro-choice" organizacije Guttmacher Instituta (2018), u SAD-u se u jednom danu u prosjeku pobaci 871 crno dijete. Iako crni Amerikanci čine tek 13 % populacije, čak je 30 % pobačene djece crne puti. Također, više je života crnaca oduzeto pobačajem nego svim drugim uzrocima zajedno, koji uključuju bolesti srca, rak, dijabetes, nesreće, samoubojstva, ubojstva i HIV.


Zbog ovih katastrofalno poražavajućih brojki među crnačkom populacijom izrastao je pokret crnih protivnika pobačaja koji sudjeluju u američkoj (originalnoj) inačici Hoda za život. Među njihovim porukama o pobačaju kao genocidu može se naći i tvrdnja da je najnesigurnije mjesto za Afroamerikanca maternica.



Iz tog je aktivizma nastala poruka: Životi nerođenih vrijede. Glavna teza ovog blog zapisa. Život svakog nerođenog, nevinog djeteta vrijedi, jednako i bezuvjetno.


Selektivni Pobačaj


Isti takav zaključak nameće se kod polemika o selektivnom pobačaju motiviranom zbog spola djeteta. Polemika je to kojom se zagovornici "ženskog prava" – izbora, zakopavaju u živo blato jer je pobačaj naime selektivan u svojoj biti.

Jedna je takva kampanja iz susjedne Crne Gore krenula prije 2,5 godine pod oznakom #neželjena. Promicatelji te kampanje bi naime uskratili ženama njihovo "pravo izbora" kada su žrtve tog prava ženska djeca. Zanimljivo je također kako se u ovim slučajevima zanemaruje spolno-rodna fluidnost, jer možemo utvrditi da je riječ o ženskoj djeci.


Slična je vijest prošlog ljeta stigla iz Indije, koja kaže da je u razdoblju od 3 mjeseca u 132 indijska sela rođeno 216 djece, od kojih niti jedno nije bilo žensko.


S druge strane, jučer sam pročitala jednu divnu vijest o rođenoj bebi čijoj je majci u više navrata bilo sugerirano da pobaci dijete s dijagnosticiranim navodnim deformacijama. Ona je dijete odlučila roditi, a ono se rodilo potpuno zdravo. Slična se svjedočanstva mogu čuti i na katoličkim #PROLIFE seminarima, a ponekad čak i s ambona u crkvama. To jesu lijepa svjedočanstva, no ona, iako se na prvu ne čini tako, mogu ići u prilog samo eugeničkim stajalištima, nikako katoličkim argumentima. Katolici ne smiju implicirati da bi život djeteta s poteškoćama ili nekim ozbiljnim zdravstvenim problemima bio manje vrijedan. Zbog toga bi nam u raspravi oko zabrane pobačaja trebalo biti potpuno svejedno je li dijete koje je majka gotovo pobacila Cristiano Ronaldo ili mali ciga koji nabraja 10 životinja. Jer katolici smo, nismo nacistički euganičari ili pak Margaret Sanger.


Zato mi je iznimno drago što, za razliku od zastupnika "neželjenih", crni protivnici pobačaja ne nasjedaju na rasne podjele koje imaju nevjerojatan trend aktualizacije ni prije ni poslije nego baš uoči američkih predsjedničkih izbora. Tako je bilo i za izbora 2016., a vidimo da se ponavlja i uoči ovih, skorih 2020. godine. Crni se protivnici pobačaja tom nakaradnom pravu bezuvjetno protive. Parafrazirat ću njihov stav iz već gore postavljenog intervjua o tada i sada aktualnom predsjedničkom kandidatu: Bio #Trump rasist ili ne, zapravo za njih nije bitan faktor. Samo ga podržavaju. Ovo je prilično uski pogled u kojem postoji plan koji oni žele postići, a Trump je rekao da će im u tome pomoći. Mislim da je to pitanje puno šira slika, baš kao što je i ostalim protivnicima pobačaja.


Jedna od glavnih poruka aktualne borbe za crne živote glasi "Bez pravde nema mira" (No justice no peace), a moj je zaključak o globalnoj borbi za živote nerođenih da nijednoj naciji nema duševnog mira dok nema potpune, zakonske zaštite života. Jer SVI ŽIVOTI SU VRIJEDNI.

527 views

Recent Posts

See All